Novice o članih Deli stran

Protim Ržišnik Perc od besed k dejanjem: nova stanovanjska soseska v Ljubljani bo mladim ponudila več kot 100 stanovanj

26. 07. 2019

Protim Ržišnik Perc od besed k dejanjem: nova stanovanjska soseska v Ljubljani bo mladim ponudila več kot 100 stanovanj

Pomanjkanje majhnih, dostopnih stanovanj za mlade je eden od ključnih družbenih problemov v Sloveniji, ki bi se ga morala država sistematično lotiti. Na to je pred dnevi na SBC Akademiji opozoril tudi član SBC – Kluba slovenskih podjetnikov Andrej Ržišnik iz Protima Ržišnik Perc. V podjetju tudi sami aktivno delujejo na omenjenem področju: z integralnim projektiranjem so prisotni pri gradnji soseske Skupnost za mlade Gerbičeva, ki je pilotni projekt Stanovanjskega sklada RS in bo mladim do 29. leta zagotovila več kot 100 stanovanjskih enot. Na trgu po dostopnih uradnih podatkih primanjkuje kar 10 tisoč stanovanj za mlade, zato je treba podjetjem omogočiti davčne spodbude za gradnjo kadrovskih stanovanj, so prepričani v SBC – Klubu slovenskih podjetnikov, v katerem so zbrani najuspešnejši slovenski podjetniki. Zelo konkreten ukrep, ki ga predlaga klub in je že dobil podporo Državnega sveta RS, je, naj se podjetjem namenijo davčne spodbude za gradnjo kadrovskih stanovanj. Pobuda prepoznava in je odziv na aktualne in dolgoročne družbeno-ekonomske potrebe v Sloveniji po večjem številu najemniških stanovanj in potrebe gospodarskih družb po kadrovskih stanovanjih, ki jih lahko namenijo tako mladim kot strokovnim kadrom iz tujine. Zakaj je takšen ukrep pomemben, je pred dnevi na SBC Akademije pojasnil Andrej Ržišnik iz podjetja Protim Ržišnik Perc in član SBC – Kluba slovenskih podjetnikov. Majhnih stanovanj, ki jih potrebujejo mladi, na trgu ni, v Sloveniji pa po njegovih besedah ni razvita zavest o stanovanjskem problemu. Pobuda kluba je usmerjena v reševanje te težave in ima več pozitivnih učinkov, ne samo za mlade, tudi za celotno gospodarstvo.

Več kot 100 stanovanj, prilagojenih življenjskemu slogu mladih

V Protimu Ržišnik Perc sami aktivno sodelujejo pri izboljševanju bivanjskih razmer za mlade. Trenutno so projektno prisotni pri gradnji nove soseske Skupnost za mlade Gerbičeva, ki je pilotni projekt Stanovanjskega sklada RS in bo, ko bo zgrajena, mladim od 18. do dopolnjenega 29. leta starosti ponudila okoli 110 novih stanovanjskih enot, namenjenih njihovi bivalni osamosvojitvi. Soseska bo mladim omogočila maksimalno kakovost bivanja, saj bodo stanovanja prilagojena njihovemu načinu življenja. Soseska je pred dnevi dobila gradbeno dovoljenje, Protim Ržišnik Perc pa je pri projektu aktivno prisoten s storitvijo integralnega projektiranja v modelu BIM, ki jamči proces oblikovanja digitalnega modela zgradbe od ideje do obratovanja, ob tem pa so zagotovljeni transparentnost, odgovornost in sodelovanje vseh udeležencev.

Na Bledu stanovanja za samostojno življenje in 24-urna pomoč za tiste, ki jo potrebujejo

Z uporabo modela BIM je Protim Ržišnik Perc pred dnevi do sklepne faze uspešno pripeljal še en projekt: uporabno dovoljenje so pridobila nova, energetsko varčna oskrbovana stanovanja na Bledu, kar pomeni, da se bodo prvi starejši vanje lahko vselili že v kratkem. Gre za dva stanovanjska objekta, ki starejšim zagotavljata lastno gospodinjstvo, hkrati pa jim je na voljo 24-urna pomoč pri opravilih. Objekta sta zasnova kot energetsko varčna in sta zgrajena po najnovejših standardih, ki sledijo današnjemu toku življenja.  

 

Menite da je članek koristen?

Morda vas zanima še:

Člani SBC

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.