Izbrani nasveti Deli stran

Poslovni goljufi na pohodu – ne nasedajte!

20. 11. 2021

Poslovni goljufi na pohodu – ne nasedajte!

V zadnjem času se je občutno povečalo število goljufivih naročil različnih vrednosti. Pogosto gre za nove, podjetjem neznane kupce, ki podjetja kontaktirajo preko elektronske pošte in naročajo izdelke. Naročila prihajajo iz različnih držav. Goljufi se predstavljajo z ukradeno identiteto podjetij, za katere zavarovalnice odobrijo limit in omogočijo kredit. Po odpremi blago izgine, podjetje pa zanj ne prejme plačila. 

 

 

Član SBC nam je posredoval opozorilo svojega poslovnega partnerja, specialista za zavarovanje terjatev, mednarodnega podjetja Delcreda. Ta svari pred porastom poslovnih goljufij, ki potekajo preko novih, podjetjem neznanih kupcev. Ti podjetja kontaktirajo preko elektronske pošte in naročajo izdelke. Po odpremi blago izgine, podjejte zanj ne prejme plačila. 

V podjetju Delcreda svetujejo, da podjetja – ne glede na vrednost naročila –  nujno sledijo postopku identifikacije kupcev: 

 • Na spletu preverite: naziv podjetja, naslov, DDV številko in dejavnost.
 • Po možnosti preverite lastništvo in morebitne spremembe.
 • Podrobno preverite naziv podjetja, telefonske številke (mobilne in fiksne): ali se ujemajo s številko, s katere ste prejeli klic? 
 • Če obstaja fiksna telefonska številka na spletu, pokličite in povprašajte po osebi, od katere ste prejeli naročilo.
 • Naslov in sedež podjetja ter naslov za dostavo preverite z Google Street View.  
 • Preverite ime in priimek naročnika na spletu oziroma postopajte v skladu s KYC (Know Your Customer). Prosite, da vam naročnik pošlje osebni dokument (potni list, vozniško oziroma dokument s sliko in imenom osebe)
V podjetju Delcreda opozarjajo, da zavarovalnice škode zaradi goljufivih naročil ne krijejo.

Preverite domeno

 • Čeprav goljufiva naročila pogosto prihajajo po elektronski pošti brez posebne domene (gmail, hotmail ipd.), so znani primeri, kjer so nepridipravi celo sami registrirali domeno. Zato na www.whois-search.com brezplačno preverite datum ustvarjanja e-poštnih/spletnih domen.
 • Preverite, ali ima podjetje delujočo spletno stran in koliko funkcionalnosti ima.

Prevzem blaga/dostava

 • Posebno pozorni bodite, če kupec zahteva lasten prevzem oziroma zahteva spremembo naslova za dostavo.
 • Prevoznikom blaga naročite, da lahko spremembo naslova za dostavo sprejmejo samo od vaših zaposlenih oziroma le z njihovo predhodno potrditvijo.
 • Kadar ste glede pristnosti naročila v dvomu, se posvetujte s sodelavci in nadrejenim ali pokličite svojega skrbnika.

Če ste blago že odpremili in sumite, da bi lahko šlo za prevaro, čim prej stopite v stik z organi pregona. 

 

 

Menite da je članek koristen?

Morda vas zanima še:

Člani SBC

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.