Novice o dogodkih Deli stran

Največja akcija ZA nove plačne izpiske doslej

26. 05. 2021

Največja akcija ZA nove plačne izpiske doslej

SBC - Klub slovenskih podjetnikov je zagnal največjo akcijo ZA nove plačne izpiske doslej. Skupaj z zavezništvom različnih organizacij, tudi gospodarskih asociacij, želi SBC spodbuditi čim širši prehod na nove, pregledne plačne izpiske, iz katerih zaposlenih takoj razberejo 6 ključnih podatkov o plači. 

Razlago 6 ključnih podatkov o plači z vidika delavca in z vidika delodajalca si lahko ogledate na tej povezavi.

SPOROČILO ZA JAVNOST
Ljubljana, 26. maj 2021

Največja akcija ZA nove plačne izpiske doslej

Pregleden prikaz plače po novem omogočajo vsi vodilni ponudniki poslovnih sistemov in IT storitev za podjetja. V programski opremi imajo podjetja, ki sodelujejo s ponudniki programske opreme Bass, Datalab, E-računi, MIT informatika, Opal, Saop, Spin in Vasco, zdaj možnost, da plačne izpiske zaposlenim prikažejo na razumljiv način, s predstavitvijo 6 ključnih podatkov, ki najbolj zanimajo vsakega zaposlenega.

Akcijo, ki so jo lani začeli SBC – Klub slovenskih podjetnikov ob strokovni pomoči Vizije računovodstva, Revidere in družbe Simič & Partnerji podpira čedalje širše zavezništvo različnih organizacij, tudi gospodarskih asociacij.

Skoraj vsa ključna delodajalska in podjetniška združenja v državi, ki združujejo na desetine tisočev članov: Združenje Manager, Združenje delodajalcev Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS), Trgovinska zbornica Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, AmCham, Slovensko-nemška gospodarska zbornica (AHK Slovenija) ter Zavod Mladi podjetnik.

Akciji ZA transparentnost plač, ki na pobudo SBC – Kluba slovenskih podjetnikov poteka od lanske jeseni, so se v zadnjih mesecih pridružila nova podjetja, ki prikazujejo plače na nov, preglednejši način. Po zaslugi transparentnega prikaza plače lahko zaposleni takoj razberejo ključne podatke o svoji plači, predvsem:

  • koliko so zaslužili v celoti (bruto bruto plača),
  • koliko od njihove plače je šlo za davke in za prispevke,
  • predvsem zdravstveno in pokojninsko zavarovanje,
  • koliko povračila so prejeli za prehrano in prevoz in
  • koliko od zasluženega so prejeli na račun.

Namen akcije je dvigovati zavest o tem, kolikšen del plače zaposleni zaslužijo v celoti in koliko od zasluženega prejmejo v obliki neto plače na svoj osebni račun. Takšen prikaz plače je v interesu tako delavcev kot delodajalcev. Več deset članov SBC že več mesecev uporablja nove plačne izpiske.

Akcija je del širše aktivnosti SBC v sklopu akcije ZA podjetno Slovenijo. S to si klub zadnji dve leti prizadeva, da Slovenija postane podjetnikom, podjetnim posameznikom in podjetništvu prijaznejše poslovno okolje.

Razlog za akcijo so pogosti primeri, ko zaposleni zaradi številnih postavk, ki so jih polni plačni izpiski, ne vedo, koliko v resnici zaslužijo oziroma koliko za njihovo plačo nameni podjetje (celoten znesek plače, z vsemi prispevki in davki). Posledično je tudi zavedanje, koliko plačujejo za posamezne javne storitve, zelo slabo. Pobudo je poleg  računovodskih podjetij in ponudnikov poslovnih rešitev podprlo več uspešnih podjetij.

K akciji ZA transparentnost so že lani jeseni, ob njenem začetku, pristopili računovodski specialisti, Revidera, Simič & partnerji, Vizija Računovodstvo in Apenas. Priznana računovodska podjetja so strankam in njihovim zaposlenim proti koncu leta začela pošiljati plačne izpiske v novi, preglednejši obliki.

»Verjamemo, da pobuda vodi v večjo ozaveščenost zaposlenih«

Podjetja Bass, Datalab, E-računi, Mit informatika, Opal, Saop, Spin in Vasco so vodilni ponudniki poslovnih sistemov za podjetja, ki so se v zadnjih mesecih prepoznala v namenu akcije ZA transparentnost plač in se ji maja letos pridružujejo v akciji, ki pravkar poteka. V svojih poslovnih sistemih podjetjem omogočajo, da stranke izberejo prikaz plače, iz katerega lahko zaposleni takoj ugotovijo, koliko so zaslužili v celoti, koliko je šlo za davke in za prispevke in koliko od zasluženega so prejeli na račun. Torej omogočajo uporabo novih plačnih izpiskov vsem svojim strankam.

»Transparentnost in preglednost obračuna osebnega dohodka je razkritje za oba, delavca in delodajalca. Oba se postavita še na »drugo stran« in ugotovita dejstva, ki nemalokrat presenečajo«, aktivno podporo akciji pojasnjujejo v podjetju Bass.

V podjetju Datalab pravijo: »Dosedanji običaj določanja bruto 1 plače zaposlenemu ni povedal, koliko bo prejel, delodajalcem pa ne, koliko ga bo zaposleni stal. Dosedanji prikaz je neka vmesna številka, ki vsem pričara boljše počutje, a zamegljuje dejansko stanje.«

V podjetju Saop o sodelovanju pri pobudi povedo: »Iniciativi smo se pridružili, ker verjamemo, da bomo pripomogli k večji ozaveščenosti zaposlenih. Odgovorno je, da vsi razumemo, kako je sestavljena plača. Preglednejše plačne liste uvajamo tako za svoje zaposlene v skupini kot za uporabnike Saop rešitev.« 

V podjetju Opal izpostavljajo, da želijo z vključitvijo v pobudo podpreti uporabnike. »Med njimi so tudi računovodski servisi, ki so že od začetka vključeni v zasnovo koncepta ZA transparentnost plač. Grafični prikaz bo zaposlenim omogočal  enostaven pregled nad ključnimi podatki plače.«

V podjetju MIT informatika so razloge za sodelovanje strnili takole: »Vsi vemo, da gre del plač za davke in prispevke, na plačnih listah, polnih številk, pa je težje razbrati, koliko gre kam. Zato smo pozdravili pobudo SBC. Med prvimi bodo bolj nazoren prikaz dobili zaposleni v Steklarni Hrastnik, kjer uporabljajo naš ERP sistem Orkester.«

Podjetje E-računi je k akciji pritegnila njihova stranka Vizija Računovodstvo. Dodajajo, da njihov program podpira poljubno oblikovanje plačilne liste, v galerijo plačilnih list so tako dodali še obliko, ki temelji na vodilih akcije ZA transparentnost plač.

Tudi v podjetju Spin prepoznavajo pomembnost akcije: »Akciji smo se pridružili, ker podpiramo enotno določen in nedvoumen prikaz pomembnih finančnih podatkov na plačni listi, ki jo zaposleni prejme vsak mesec. Z jasnim in slikovitim prikazom se bo lahko zaposleni informiral o sestavi plače ter o višini in namenu posameznega plačila dela plače.«

 

Kako do transparentnih plačnih izpiskov pri IT ponudnikih

Bass: https://www.bass.si/novi-placni-izpiski/
Datalab: https://usersite.datalab.eu/wiki/tabid/178/language/sl-si/topic/3pw/htmlid/1000001394/default.aspx
E-računi: https://e-racuni.com/WikiDoc/WikiPage-1003D03
MIT informatika: https://mit-ing.si/
Opal: https://www.opal.si/
Saop: https://www.saop.si/za-transparentnost-plac
Spin: https://obracunski-list.spin-kr.si/
Vasco: https://www.vasco.si/

Večja preglednost = boljše razumevanje

Vsa podjetja v državi želimo spodbuditi, da pri ponudnikih poslovnih sistemov, v svojih računovodskih službah v podjetjih ali pri računovodskih servisih zaprosijo za spremembo plačnih izpiskov v nove oblike.

6 takoj vidnih podatkov o plači

Iz transparentnega prikaza plače je takoj vidnih 6 ključnih podatkov, ki so bistveni za zaposlene:
- koliko so zaposleni zaslužili v celoti (bruto bruto plača),
- koliko od njihove plače je šlo za davke in za prispevke, 
- predvsem zdravstveno in pokojninsko zavarovanje,
- koliko povračila so prejeli za prehrano in prevoz in
- koliko od zasluženega so na koncu prejeli na račun.

Razlago posameznih postavk plače za delavca in za delodajalca si lahko ogledate na tej povezavi. 

Na ta način se bo uporaba novih plačnih izpiskov hitreje razširila po Sloveniji. S tem bodo pridobili vsi:

  • - delodajalci, ki bodo transparentno prikazali zaslužek delavcev in zneske posameznih davkov in prispevkov, ki jih plačujejo državi od delavčeve bruto plače, in
  • - na drugi strani delavci, ki bodo na enostaven in razumljiv način takoj lahko ugotovili, koliko so zaslužili v celoti in kolikšen del njihove plače je namenjen posameznim davčnim, zdravstvenim in pokojninskim postavkam.

Podjetja in delodajalske organizacije ZA nove plačne izpiske

Številna podjetja so že v prvem valu prešla na nove plačne izpiske, iz katerih zaposleni takoj vidijo vse bistvene plačne postavke, seznam se je do danes dodatno razširil. Izmed članov SBC je na nov, transparentnejši prikaz plače doslej prešlo že več deset podjetij. Med drugim jasne, razumljive plačne izpiske prejemajo zaposleni v podjetjih Tiko pro, d. o. o., Viba, d.o.o., Virs, d. o. o., Weber, d.o.o. in Avtosteklo, d.o.o. (Carglass).

Menite da je članek koristen?

Morda vas zanima še:

Člani SBC

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.