Izbrani nasveti Deli stran

Likvidnost ostaja visoka, a prilagoditve bodo nujne

21. 10. 2021

Likvidnost ostaja visoka, a prilagoditve bodo nujne

Pomembno je, da podjetja ostajajo nizko zadolžena in visoko likvidna, toda obenem naj poskusijo izkoristiti priložnost za rast. Kako to storiti, svetujeta ekonomista Bojan Ivanc in dr. Jure Stojan.

Mala in srednja podjetja, ki predstavljajo večji del slovenskega gospodarstva, morajo v trenutnih razmerah krepiti svojo osredotočeno na nabavne verige in na logistiko, ocenjuje ekonomist dr. Jure Stojan, direktor razvoja in raziskav na Inštitutu za strateške rešitve.

Majhnost je v trenutnih razmerah prednost

Za velike korporacije se zdi, da komaj še obvladujejo svojo nabavno funkcijo, medtem ko so mala in srednja podjetja precej bolj okretna, pravi Stojan.

»To, da so njihova naročila v primerjavi s posli korporacij razmeroma majhna, danes pomeni predvsem to, da je takšno naročilo lažje zagotoviti na trgu, čeprav v praksi prek zamudnega in posledično dragega prebijanja prek več dobaviteljev. Ta logistična okretnost je lahko danes pomemben vir konkurenčne prednosti.«

Bojan Ivanc, glavni ekonomist analitike pri Gospodarski zbornici Slovenije, poudarja, da je uspešnost malih in srednjih podjetij v trenutnih razmerah odvisna od dejavnikov, ki so del širše fiskalne politike, ne samo domače, tudi fiskalne politike Evropske unije in drugih svetovnih držav.

Ivanc za prihodnje mesece navaja naslednje dogodke oziroma dejavnike, ki naj jih pri poslovanju upoštevajo mala in srednja podjetja:

  1. Države bodo ohranile podporno fiskalno politiko. To pomeni spodbudno okolje za poslovanje malih in srednjih podjetij, tako neposredno in posredno izvozno naravnanih kot tistih, ki so osredotočena na domači trg.  
  2. Likvidnost bo ostala dobra, kar je zelo pomembno za nemoteno poslovanje malih in srednjih podjetij.
  3. Podjetja se bodo morala prilagajati tržnim razmeram.  Država nekaterih podpornih mehanizmov ne bo podaljšala: vavčerjev, čakanja na delo, skrajšanega delovnega časa.
  4. Nekatere panoge bodo imeli večje izzive. »Ocenjujem, da bodo izzivi bolj vezani na panoge kot na velikost. Uspešnost storitvenih dejavnosti, ki še niso dosegle predkrizne ravni, bo v osnovi najbolj odvisna od dinamike prihodov tujih turistov,« meni Bojan Ivanc.

»Za del malih in srednjih podjetij je trenutno izziv pridobiti usposobljene delavce, jih zadržati ter prenesti višje cene surovin in energentov v končne cene izdelkov.«
Bojan Ivanc

Bojan Ivanc ugotavlja, da so podjetja danes v najboljši kondiciji v zadnjih 15 letih. Pomembno je, da so v povprečju nizko zadolžena in visoko likvidna. »Zaželeno je, da ti dve lastnosti ohranijo, pri tem pa naj poskusijo tudi izkoristiti priložnosti za rast,« pravi Ivanc.

Kako naj to storijo najbolj smotrno?
1. Prvič tako, da ohranijo fleksibilnost, na primer opremi in prostorih, v primeru sunkovitega zasuka pri naročilih.
2. In drugič, pozorna naj bodo na javne razpise v podpornem okolju, ki jim omogočajo izvedbo določenih aktivnosti s podporo države.

 

Menite da je članek koristen?

Morda vas zanima še:

Člani SBC

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.