Novice o dogodkih Novice o članih Deli stran

»Leto, polno dragocenih izkušenj«

02. 08. 2021

»Leto, polno dragocenih izkušenj«

»Zelo pomembno se mi zdi, da se kot podjetnik nikoli ne ustaviš, da vedno iščeš boljše poti, da stvari olajšaš in izboljšaš. Tako sama delujem in to se mi zdi najbolj pomembno,« o svojem vodilu pravi Andrea Volenik, direktorica podjetja Volenik d. o. o. 

Kot mentorico smo jo v letošnjem mentorskem programu Gea College in SBC – Kluba slovenskih podjetnikov povezali s študentko 2. letnika smeri Podjetništvo v perspektivnih panogah Niko Močnik. Med drugim ji je predstavila franšizni sistem v gostinstvu, organizacijo ekipe in poslovnih enot.

V pogovoru za Gea College je Andrea Volenik spregovorila tudi o poslovnih izzivih v zadnjem letu. V času koronakrize se je pokazalo, koliko je sposobnih, pametnih, dobrih žensk in kako si lahko med seboj pomagajo, ugotavlja. 

»Potrebno je razumeti trende in okolje. Mladim podjetnikom svetujem, naj najdejo svojo nišo, kaj stranka potrebuje, česa si želi, pa mogoče niti ne ve, da si želi, in kako ji lahko kot ponudnik storitve pri tem pomagaš. Osebno nerada slišim besede 'ne da se' ... mislim, da se vedno lahko potrudimo, da najdemo rešitev. Kaj lahko naredimo boljše ali drugače, kaj je lahko naša prednost? Naročnik želi plačati primerno ceno za kvalitetno storitev, želi si tudi podporo, ideje in vedenje, da se lahko zanese in zaupa ponudniku. Zavedanje, da z njim delaš, ker je odličen. To je tudi moje merilo pri izboru poslovnega partnerja oziroma ponudnika.«

Tako razloži svoj nasvet mladim na začetku podjetniške poti Andrea Volenik, direktorica podjetja Volenik d. o. o., ki upravlja tri restavracije McDonald's in omogoča delo 160 ljudem. Z mentoriranko Niko Močnik sta se v mentorskem rogramu Gea College in SBC – Kluba slovenskih podjetnikov izvrstno ujeli in razvili prijateljski odnos.

Leto neprecenljivih lekcij

Preteklo leto je bilo popolno presenečenje, položaj je bil za podjetje Volenik neugoden, saj so bili v času začetka koronakrize tik pred odprtjem tretje franšize v Aleji v ljubljanski Šiški, šest mesecev pred tem so že začeli zaposlovati ter izobraževati nove sodelavce. Čez noč so morali zapreti obe delujoči poslovalnici. Z dostavo hrane so vzdrževali obratovanje ene restavracije, in so lahko uporabili zaloge ter ohranili delovanje na minimumu. Prihodki so radikalno upadli, se spominja Andrea Volenik.

Obrnili so se na razne dobrodelne organizacije, med drugim na Anino Zvezdico, ki je zbirala hrano za pomoč družinam. Na ta način so pomagali lokalni skupnosti, kjer je bilo veliko stiske posameznikov zaradi prekinitve prihodkov takorekoč čez noč. Večji del zaposlenih so dali začasno na čakanje, saj so jih želeli zadržati v podjetju, kljub temu, da so bile poslovalnice zaprte. »Izkušeni in lojalni sodelavci so steber našega podjetja, novi sodelavci prineseje novo energijo. Združena moč in raznolikost odlične ekipe je dragocenost in hkrati pogoj za uspešno delovanje, zato so naredili vse, kar so lahko, da so ohranili delovna mesta«, pravi.

Andrea Volenik je direktorica podjetja Volenik d. o. o., ki deluje od leta 1998 in upravlja 3 franšizne restavracije McDonald’s v Sloveniji. Ena je v Ljubljani na Celovški cesti in obratuje 24 ur na dan. Druga restavracija je v Domžalah, ki na novo ponuja tudi McCafe, in tretja v ljubljanskem nakupovalnem centru Aleja v Šiški. Podjetje ima skupaj 160 sodelavcev, skoraj 80 redno zaposlenih in več kot 80 študentov.

»To je izjemno zahtevno leto, vseeno pa neprecenljivo, glede na vse izkušnje, ki smo jih pridobili zaradi spremenjenih okoliščin. Bili smo med srečnimi, da smo lahko delovali v restavracijah McDrive, saj je gostinstvo ena od najbolj prizadetih panog. Drugače smo se organizirali in prilagodili naše procese, saj so se tudi navade naših gostov spremenile. Vse tri enote so bolj povezane, več je fleksibilnosti in medsebojne pomoči med sodelavci. Ekipa se trudi za izboljšanje delovanja in za zadovoljstvo naših gostov.« pravi Andrea Volenik.

Podjetnik se ne sme ustaviti

Zelo pomembno se ji zdi, da se podjetnik nikoli ne ustavi, da je odprt za spremembe in da vedno išče nove in boljše poti. »Tako tudi sama delujem. Tako osebna kot poslovna pot je zgodba, ki teče naprej, ki se neprestano razvija in preoblikuje, zgodba ki ni nikoli dokončana. To je čar življenja.«

Celoten pogovor z Andreo Volenik si lahko preberete na tej povezavi na spletni strani Gea College.

Poleg Andree Volenik sta v mentorskem programu znanja podjetništva predajala tudi Peter Ladič, direktor podjetja Intera d. o. o., in Martin Jezeršek, direktor gostinstva Jezeršek.

Menite da je članek koristen?

Morda vas zanima še:

Člani SBC

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.