Izbrani nasveti Deli stran

Kar 80 % komunalne vode lahko nadomestimo z deževnico

06. 05. 2021

Kar 80 % komunalne vode lahko nadomestimo z deževnico

Na Zemlji je le 1 % vode takšne, da jo ljudje lahko uporabimo. Podjetja lahko z odgovornim pristopom do vode pridobijo dvakrat: postanejo bolj ekološka in prihranijo pri stroških. Predstavljamo konkretne primere uporabe tehnologije za pametno upravljanje z vodo.

O dobrem upravljanju z vodo lahko govorimo, kadar pri našem delovanju upoštevamo naslednje:
- omejitev porabe vode z uporabo varčnih tehničnih rešitev,
- povečanje rabe trajnostnih vodnih virov: uporaba padavinske vode in ponovna uporaba odpadne vode,
- proaktivno upravljanje vodne infrastrukture v skladu z okoljskimi predpisi in na stroškovno najučinkovitejši način.

S povečevanjem rabe trajnostnih vodnih virov naredimo večkratno dobro delo: varujemo okolje, uporabljamo okolju prijazne tehnične rešitve, prispevamo k dvigu ravni podtalnice in njeni večji kakovosti. Obenem zmanjšujemo stroške, nevarnosti suše, možnosti onesnaženja voda. Prispevamo tudi svoj delež pri nižanju stroškov čiščenja odpadnih/padavinskih vod.

Vse našteto prispeva k dvigu ekološkega ravnotežja, pojasnjuje Vito Žalig iz podjetja Roto, ki je vodilno podjetje na področju čiščenja odpadnih voda v Evropi. V Rotu, članu SBC, razvijajo vrhunske naprave za čiščenje industrijskih voda. Te omogočajo, da vodo recikliramo in jo ponovno uporabimo za sanitarno vodo ali tehnološko vodo v proizvodnji.

Takšno rešitev so v Rotu izvedli za podjetje iz Krškega, ki je s tem postalo dvakratni zmagovalec. Prvič, so bolj ekološki, in drugič, prihranijo pri stroških. Poglejmo konkreten primer:

Investicija se povrne v nekaj letih

Podjetje s 50 zaposlenimi ima mesečno porabo vode 60 m3. Odpadne vode čistijo s centralno čistilno napravo. Vodo uporabljajo za toaletne prostore, za umivanje rok in za testiranje izdelkov.
Mesečni strošek za odvajanje in čiščenje odpadnih in padavinskih vod je 91 + 176 evrov. V primeru, da 80 % vode nadomestimo z deževnico (opomba: potreben je izračun povprečja padavin), govorimo o skupnem prihranku 250 evrov na mesec.

Investicija v 40 m3 zbiralnik, opremo in gradbena dela je 21.000 evrov. To pomeni, da se investicija povrne v 7 letih.

Še nekaj primerov ekološkega upravljanja vode

– Lidl, Ilirska Bistrica: vgrajeni izdelki: zbiralnik deževnice, zadrževalnik vode, črpališče, lovilnik olj ter jaški.
– Letališče Jožeta Pučnika: vgrajeni izdelki: zbiralnik deževnice, lovilnik olj, jaški, lovilnik maščob.
– Proizvodni obrat, Iskra Mehanizmi: vgrajeni izdelki: čistilna naprava, požarna voda, jaški, lovilnik olja.

Pri Rotu izdelujejo 8 različnih tipov produktov, namenjenih ekološkemu delovanju podjetij: rezervoarje, čistilne naprave, lovilnike olj in maščob, črpališča, greznice, jaške ter industrijske čistilne naprave.

Kot pojasnjuje Nikolaj Orasche iz podjetja Roto Tech Ekoling, čiščenje industrijskih odpadnih vod poteka na podlagi tehnologije, ki z drobnimi zračnimi mehurčki odstranjuje koloidne in suspendirane delce, torej odstranjujejo maščobe in usedline trdnih delcev. »Kar se useda, lahko (s pomočjo mehurčkov) tudi plove. Omenjena tehnologija se najpogosteje uporablja v papirniški, prehrambeni in tekstilni (usnjarski) industriji. Pa tudi pri obdelovanju olja in plina, v rudarstvu, v mlekarnah, klavnicah, ribiško-predelovalni industriji ter kemični in farmacevski industriji.«

Primeri dobrih praks v industriji

Reciklaža plastike v Franciji: naprava EkoFloat-U izvaja kemično-fizikalno čiščenje, pretok 40 m3/h. Obremenitev vode z delci je od 1,5 do 3 g/l, najvišja obremenitev z blatom je 120 kg/h, učinkovitost višja od 70 %. Vodo se lahko ponovno uporabi za reciklažo.

Papirnica v Boliviji: naprava EkoFloat-R izvaja kemično-fizikalno čiščenje, pretok je ostal na 588 m3/h. Obremenitev vode z delci  je padla s 3600 na manj kot 60 mg/l. Poraba vode je padla s 54 m3 na 20 m3 na proizvedeno tono celuloze.

Papirnica v Avstriji (razvojna študija): naprava EkoFloat-V izvaja fizikalno čiščenje s postopkom zgoščevanja, pretok 1200 m3/h. Obremenitev vode z delci je 800 mg/l, cilj zgoščevanja je minimalno 2 %. V več poskusih so pri Rotu dosegli ustrezno zgoščevanje za ekonomsko učinkovito delovanje.

Za več informacij o priložnostih pri ravnanju z vodo v podjetjih in industriji se lahko obrnete na strokovnjake iz podjetij, ki sestavljajo skupino Roto Group:
- Vito Žalig: e: water@roto.si, m: 041 343 785
- Nikolaj Orasche: e: sales@ekoling.eu, m: +43 664 533 00 88
- Nuša Pavlinjek Slavinec: e: nusa@roto.si, m: 031 747 375

Posebna ponudba za člane SBC

Roto v mesecu maju članom SBC nudi posebno ugodnost – brezplačno individualno tehnično svetovanje. Za vaš konkreten primer vam bodo naredili analizo odpadne vode v njihovem laboratoriju in brezplačno idejno rešitev/dokumentacijo.

Več informacij o ponudbi: https://rotoeco.eu/ ali po e-pošti: veleprodaja@roto.si

Nasvet je bil predstavljen na SBC Webinarju, ki je 22. aprila 2021 potekal v organizaciji SBC, skupaj s članom kluba, podjetjem ROTO Group. Vabljeni k ogledu webinarja: 

Menite da je članek koristen?

Morda vas zanima še:

Člani SBC

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.