Izbrani nasveti Deli stran

Kam vlagati po koronski krizi?

18. 08. 2021 - Avtor: Jan Tomše (iz revije SBC Podjetnik, julij 2021)

Kam vlagati po koronski krizi?

Delnice, zlato, obveznice, tehnološka podjetja … Finančni strokovnjak o tem, katere naložbene priložnosti se izrisujejo po pandemiji covida-19.

Gospodarstva po svetu se po dolgem času soočajo s povečanimi inflacijskimi povpraševanji. To je posledica močnih monetarnih in fiskalnih ukrepov, ki so jih države in centralne banke sprejele v času pandemije.Inflacija v EU je trenutno 2-odstotna, brezposelnost 7,3-odstotna. V ZDA je inflacija 5,4-odstotna, brezposelnost pa 6,4-odstotna. ZDA so imele v prvem četrtletju tega leta 6,4-odstotno gospodarsko rast, EU 1,2-odstoten gospodarski upad. V Sloveniji je inflacija trenutno 2,1-odstotna, brezposelnost pa 5,2-odstotna. V prvem četrtletju je BDP zrasel za 2,3 odstotka.

Donos na 10-letno slovensko obveznico je 0,10 odstotka. Cene delnic so ta trenutek relativno visoke (gledano absolutno), a obenem dokaj ugodne v primerjavi z obveznicami, pravi Rok Potočnik, finančni analitik in upravitelj premoženja pri NLB Skladih. Obveznice v tem času označuje za izjemno drage, tako relativno kot absolutno, enako pravi za nepremičnine.

Pozor na balone

Med dejavniki, ki spodbujajo višjo inflacijo, je poleg ekspanzivne monetarne in fiskalne politike v prihodnje tudi uspešna zelena tranzicija,saj se z novimi investicijami vzpenjajo cene. Razlog za krepitev inflacije bi lahko bilo tudi upočasnjevanje globalizacije, kar je posledica premika
oskrbovalnih verig bližje končni proizvodnji, višji stroški proizvodnje pa bi se prelili v višje cene.

Potočnik omenja še nekatera druga tveganja, ki so trenutno prisotna na trgih. To so denimo novi sevi koronavirusa, zametki napihovanja nepremičninskih, kripto in drugih balonov, geopolitične napetosti in visoka zadolženost.

Kratkoročno višja, nato običajna inflacija

Najbolj verjeten scenarij je kratkoročno, nekajmesečno povišanje inflacije, nato vrnitev v okvire centralnih bank (2 %).
»Svetujemo:
- razpršitev premoženja,
- izogibanje (pre)veliki izpostavljenosti 'vročim zgodbam',
- varčevanje naj bo postopno.
Ni pričakovati čudežev; videti je, da se v prihodnjih letih obeta podpovprečna donosnost,« izpostavlja Potočnik.

 

Rok Potočnik med možnostmi investiranja glede na inflacijske scenarije našteva naslednje:

A: Ob povišani inflaciji:

VEČ V: Energetika (tudi nafta), materiali in surovine, zlato, banke, obveznice (TIPS), value naložbe (delnice, ki so močno podcenjene glede na njihovo notranjo vrednost).
MANJ V: Tehnološke delnice, growth naložbe (naložbe v podjetja z nadpovprečno rastjo, čeprav je cena njihovih delnic v primerjavi s knjigovodsko vrednostjo visoka), obveznice, depoziti.

B: Če povišane inflacije ne bo:

VEČ V: Ravno obratno kot v primeru povišane inflacije. Kar zadeva obveznice, je svetovana nadpovprečna izpostavljenost
dolgoročnejšim obveznicam. Kar zadeva delnice, je priporočljiva nadpovprečna izpostavljenost t. i. growth naložbe (kamor spadajo tehnološke delnice). Za vlagatelje, ki niso pripravljeni sprejeti veliko tveganja, je primernejši tudi depozit.
MANJ V: zlato, finančne delnice, t. i. value naložbe. 

C: Če bo inflacija »običajna«, vlagajte:

VEČ V: Growth naložbe (naložbe v podjetja z nadpovprečno rastjo, čeprav je cena njihovih delnic v primerjavi s knjigovodsko
vrednostjo visoka), tehnološke delnice (delnice FAANG: Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google), obveznice daljše ročnosti, depoziti.
MANJ V: Finančne delnice, value delnice (delnice, ki so močno podcenjene glede na njihovo notranjo vrednost), zlato. 

 

Cenovni šok pri surovinah – koliko lahko vpliva na inflacijo?

To lahko vpliva na inflacijo. Bistveno je, ali bodo podjetja znižala marže (in dobičke). Zadnje informacije iz Kitajske pravijo, da bodo sprostili rezerve železove rude. Cena lesa je že upadla za polovico. Pričakujmo srednjo pot, pravi Potočnik.

Se pomen nafte zmanjšuje? 

Nafta izgublja pomen, veliko pa je odvisno od zelene tranzicije. Primer, ki ga navaja Rok Potočnik: podjetje Exxon Mobil izvaja prehod proti oskrbi z energijo.

Nasvet smo predstavili na SBC Webinarju Naložbene priložnosti po pandemiji, ki je 17. junija potekal v organizaciji SBC in generalnega partnerja kluba NLB, d. d. 

Menite da je članek koristen?

Morda vas zanima še:

Člani SBC

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.