Izbrani nasveti Deli stran

Kako do začasnih in občasnih delavcev na najboljši način?

30. 03. 2021

Kako do začasnih in občasnih delavcev na najboljši način?

– Študentje in dijaki lahko podjetjem po zaslugi fleksibilnega delovnika pomagajo premostiti situacije, ko ta z redno zaposlenimi ne morejo opraviti vseh nalog.
– Poznate postopek najemanja študentov in dijakov preko študentskega servisa? Veste, kateri predpisi zavezujejo delodajalce in kakšna je minimalna urna postavka?  Vse to pojasnjujemo v nadaljevanju. 
– Študentsko delo je za podjetja lahko tudi odlična priložnost za iskanje potencialno zanimivih kadrov, ki bi jih želela v prihodnje zaposliti. Podatki kažejo, da se skoraj dve tretjini študentov zaposlita v podjetju, kjer so opravljali študentsko delo. 
– Za najem upokojencev za občasno delo veljajo nekoliko drugačna pravila, navajamo jih v nadaljevanju. 

Za dela, ki jih je potrebno opraviti občasno, je zaradi fleksibilnosti primerno najemanje dijakov, študentov in upokojencev. Fleksibilen delovnik namreč omogoča, da občasno pomoč dobimo za termine, ko z redno zaposlenimi ne moremo opraviti vseh nalog, ki jih naš posel zahteva.

Podjetja lahko z angažiranjem študentov udejanjijo fleksibilnost, hitro odzivnost, prenos znanja, nadomeščanje redno zaposlenih. Prav tako je to lahko zanje način za odkrivanje talentov in pridobitev novih idej. Študentje/dijaki pridobijo izkušnje, kompetence, samostojnost, spoznavanje delovnega okolja, vklop v realni svet, sredstva za študij. Od leta 2005 naprej se v digitalnem portfoliju beležijo znanja in kompetence (delodajalec, vrsta dela, število ur, osnovne in dodatne kompetence), bo osnova za kasnejši državni izpis elektronskih podatkov (EDI). Zanimiv je tudi podatek, da se kar 64 % študentov se zaposli v podjetju, kjer so opravljali študentsko delo.

Najpomembnejše korake pri iskanju začasnih in občasnih delavcev je pojasnila Carmen Zajc iz podjetja K-8 (član SBC), vodja posredovanja del na e-Študentskem Servisu.

DIJAŠKO IN ŠTUDENTSKO DELO: KDO LAHKO DELA, KAKO ODDATI OGLAS, KAKŠNA JE MINIMALNA URNA POSTAVKA

Kdo lahko dela prek študentskega servisa (ŠS): slovenski državljani in tujci, s statusom dijaka ali študenta v RS. Dijaki (končana OŠ) od 15. leta starosti dalje, redni in izredni študenti ter osebe s statusom udeleženca izobraževanja odraslih do 26. leta (izredni dijaki).

Kdo lahko zaposluje prek ŠS? Delodajalci, torej gospodarske družbe in fizične osebe, ki opravljajo pridobitno dejavnost (s.p.). Za slednje velja izjemoma za čas epidemije, potem ne bo več veljalo. ŠS so koncesionarji Ministrstva za delo, v Sloveniji jih je 16 (število se zmanjšuje), koncesijska pogodba se sklene za 1 leto, vsakič je potrebno podaljševanje koncesije, kar pomeni dokazovanje izpolnjevanja pogojev (tehničnih in kadrovskih).

Minimalna urna postavka: preračunava se iz minimalne plače (ZUJF; 01/2020), preračun je 1024,86 evra bruto za 174 ur dela = 5,89 evra bruto oziroma 4,98 evra neto. Urna postavka sicer ves čas narašča.

Koliko prejme študent/dijak: 60%, ostale dajatve se porazdelijo na razne ustanove.

KAKO PRISTOPITI K ISKANJU ŠTUDENTOV/DIJAKOV?

Trije glavni načini iskanja so:
a) oddaja oglasa za delo (spletna stran, telefon, e-mail)
b) iskanje študentov (on-line objava oglasa, obveščanje iskalcev dela (sms, e-mail), aktivno posredovanje dela, socialna omrežja
c) ciljno iskanje

Pomembni so tudi razgovori s kandidati, pri čemer je potrebno imeti kontaktno osebo (tel, e-mail, spletna prijava), lahko se uredi skupinske razgovore (ZOOM, ipd.), primerno pa je tudi odgovoriti iskalcem dela o neizboru.

Kako in kdaj oddati delo? Ko nastane potreba po določeni vrsti dela (enostavno ali strokovno), skušajte poudariti prednosti (možnost parkirnega mesta, ipd.).

Na kaj je potrebno biti pozoren? Študente najbolj zanimata vrsta dela in urna postavka, ostale opise berejo “po diagonali”. Nižji letniki raje sprejemajo priložnostna dela, višji so usmerjeni v vsebine študija. Bodite pozorni na ustrezno opredelitev vrste dela in urne postavke, tu lahko osebje na ŠS pomaga delodajalcem. Pri opredelitvi dela mora biti jasno izražena začasnost oziroma občasnost.

Kakšen vpliv imajo urna postavka in druge podrobnosti dela, pomembne za iskanje ustreznih kandidatov? Povprečna postavka znaša 7 evrov bruto. Pred koronakrizo so bile v gostinstvu in turizmu postavke že okoli 10 evrov bruto.

Kako je urejeno delo od doma za študente? Na splošno ni bilo dovoljeno, obstaja pa v času epidemije izjema.

Kateri predpisi zavezujejo delodajalce? Dve področji sta najpomembnejši: varnost in zdravje pri delu, ter zdravniški pregledi (mogoči tudi tisti, v okviru študija). Ni posebnosti – ravna se enako, kot pri redno zaposlenih.

Kako je s prehodom študentov v redno zaposlenost v istem podjetju? Še posebej pri trgovcih, v osrednji Sloveniji, se študentsko delo uporablja za presejanje kadrov. Drugod je manj kadrovske izbire in je več prehodov znotraj istega podjetja.

Ali bi lahko prišlo po koronakrizi do povečanja pri povpraševanju po študentskem delu pri podjetjih? Ko se bodo podjetja v gostinstvu in turizmu ponovno odprla, bodo morali konkurirati z višjimi plačami za kadre. Strokovna dela ostajajo najbolje plačana: programiranje, prevajanja, inštrukcije, trenerji smučanja/plavanja, segajo tudi do 20 evrov na uro, 15 evrov je povprečje.

Koliko podjetja uporabljajo kartoteke kompetenc? Namen sistema jepoudariti število opravljenih ur na področju določenih kompetenc. Primer: 1000 ur izkušenj z izvajanjem anket.

Ali imajo na ŠS sledilnik kadrov in ali prihaja do pritožb? V celem letu 2020 je bilo (le) 500 pritožb, kar je malo, će vemo, da preko študentskega servisa opravlja delo 90.000 študentov oziroma dijakov. Le 20 % pritožb so podala podjetjam, pravi Carmen Zajc, ki pokriva tudi področje mediacij v primerih nesoglasij.

Kaj pa imidž podjetja med študenti – ali je pomemben? Podjetja si na dolgi rok sama ustvarjajo javno podobo, saj informacije krožijo (socialna omrežja), poudarja Carmen Zajc.

Začasno delo upokojencev: nekoliko drugačna pravila

– Za razliko od študentskega dela pri delu upokojencev ni posrednikov, zato je iskanje ter zagotavljanje dela prepuščeno izključno delodajalcem in upokojencem.
-Pogoji: področje ureja Zakon o urejanju trga dela (ZUTD), obseg je največ 60 ur mesečno (izjema 3x letno 90 ur), skupaj največ 720 ur letno.
– Mogoče je delo pri več delodajalcih hkrati.
– Minimalna urna postavka je 5,5 evra, najvišji skupni dohodek je 8.235,53 evra letno. Dodatno ZUTD določa omejitev števila ur pri delodajalcu glede na število zaposlenih (kvota).
– Z upokojencem je potrebno skleniti pogodbo o opravljanju (začasnega in občasnega) dela kot to velja za civilno pravno pogodbeno razmerje.

 

O študentskem delu

– Študentsko delo pokrivajo zakoni, kot so ZZPB-F, ZUJF, ZDR-1, ZDoh, Pravilnik o pogojih za opravljanje dejavnosti agencij za zaposlovanje, itd.).
– V letu 2019 je bilo v študentsko delo vključenih slabih 40 tisoč študentov.
– Od leta 2008 do 2019 je študentsko delo upadlo za okroglih 50 %.
– V letu 2019 so dijaki in študentje opravili 43 milijonov delovnih ur, kar pomeni v povprečju 8,6 ure na teden.
– Razmerje med dijaki in študenti je 1:2, velikost generacije se je zmanjšala za 1/3.
– Urne postavke ves čas naraščajo. Samo 2 % delata nad 30 ur na teden, 72 % jih dela do 10 ur. Največ dela za študentje opravijo v juliju, avgustu in septembru.
– V zadnjem koronskem letu 2020 se je upad poznal najbolj marca in aprila. Padca sta bila še novembra in februarja, vezane na sprejemanje ukrepov. Odzivnost na razmere je neposredna.

Nasvet je bil predstavljen v okviru SBC Webinarja, ki je 25. marca 2021 potekal v organizaciji SBC, skupaj s podjetjem K-8, članom SBC. Vabljeni k ogledu: 

 

Menite da je članek koristen?

Morda vas zanima še:

Člani SBC

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.