Novice o članih Deli stran

Intervju: Joc Pečečnik

11. 11. 2021

Intervju: Joc Pečečnik

Joca Pečečnika slovenska javnost pozna kot ustanovitelja mednarodnega podjetja Interblock, ki razvija in prodaja igralniško tehnologijo. Pečečnik, tudi prvi mož Bežigrajskega športnega parka, je bil pobudnik ustanovitve SBC – Kluba slovenskih podjetnikov, ki je zaživel na začetku leta 2014.

Skupščina SBC ga je letos poleti izvolila za predsednika kluba s triletnim mandatom. Pečečnik je v programu SBC 2.0 napovedal nadgradnjo delovanja kluba, močnejše zavzemanje za boljšo podobo podjetnikov, krepitev članstva, internacionalizacijo delovanja kluba in klubski servis, ki bo prek mreženja in dogodkov podporna platforma za delovanje članov SBC. Z njim smo govorili o načrtih za prihodnost in pogledu na slovensko poslovno okolje.

Poleti vas je skupščina SBC potrdila za predsednika SBC – Kluba slovenskih podjetnikov. Kateri bodo glavni poudarki vašega dela v prihodnjih letih?

Nisem privrženec velikih napovedi in besed, ampak najprej bi se rad zahvalil vsem članom in poudaril, da se počutim privilegiranega, ker lahko vodim SBC, klub lastnikov najuspešnejših podjetij, ki so nastala kot plod trdega dela in vztrajnosti lastnikov z dobro idejo.

Moje glavno delo bo usmerjeno v povezovanje članov in sinergij med njimi. Hkrati pa moramo izboljšati informiranost vseh Slovencev o tem, kdo so naše zvezde, kako so nastale in kako pomemben je njihov obstoj za naš proračun in javno porabo. Državljani morajo vedeti, kdo so pravi podjetniki, ki so iz nič ustvarili vrhunska podjetja. Predvsem pa morajo razumeti, da bo pod mojim vodstvom klub postal zmagovalen tim, kjer bomo skrbeli drug za drugega.

Treba se bo navaditi, da bo vsak napad na našega člana napad na vse nas. Mi smo tisti, ki s svojim delom prispevamo k temu, da je naša skupna domovina boljša, trajnejša in čista. Vsi lahko vidijo, kaj naredi timski duh pri naših športnikih, ne glede na velikost države.

Kaj podjetnike najbolj moti?

Podjetniki niso zadovoljni z načinom, kako jih izrablja in ovira celotna politična elita, niti jim ni všeč, kako na to dejavnost gledajo državljani.

Nekako lahko rečem, da bomo poslali jasno sporočilo, kdo so podjetniki, ki so s poštenim delom zgradili velika podjetja. Mi nismo tista podjetja, ki rastejo v političnem inkubatorju privilegirancev ali tistih, ki so si po tajkunski poti pridobivali nekdanje družbeno premoženje.

Nismo niti tajkuni niti privilegiranci. Mi smo ljudje, ki smo večino svojega življenja, vikende in praznike dali za to, da so naša podjetja danes uspešna. S podjetjem zaspimo in vstanemo. Pri tem so trpele naše družine, saj je bilo ustvarjanje naš način življenja. Imamo pravico do lastnine, denarja in vseh ugodnosti, saj smo vse to zaslužili pošteno in ob tem državi plačali še visoke davke.

Za svoje zaposlene smo skrbeli in jih varovali med različnimi turbulencami, ki nam jih že leta nastavlja državna politika, brez strategije. Vsak dan smo v svojih podjetjih odgovorni do okolja, v katerem podjetniki ustvarjamo. Jasno izkazujemo odgovornost do zaposlenih in do družbe nasploh, saj tukaj živimo, tukaj so naši starši, tukaj šolamo svoje otroke, hodimo v trgovine, gostilne in uživamo v naravi.

V programu 2.0 ste napovedali nadgradnjo delovanja kluba, med drugim še močnejše zavzemanje za boljšo javno podobo podjetnikov in industrialcev.

Kot vedno do zdaj si bom prizadeval, da bom skupaj s svojim kolegi to naredil na pošten način. V to bom vložil neskončno energije, vztrajnosti in potrpljenja.

Imam 30 let izkušenj in spoznal sem večino svetovnih držav. 72 sem bil okoli sveta, zato dobro vem, kaj je v državi normalno stanje in kaj ni; kaj je razvojno in kaj nestabilno okolje, kjer nam vsak mesec uvajajo spremembe in postavljajo ovire.

Javne podobe ne bomo spreminjali, le popravili jo bomo, ker se do zdaj nismo dovolj aktivno približevali ljudem. Če nas bodo razumeli državljani v naši domovini, bomo lahko dosegli hitre spremembe. Naš cilj niso bojevanje in konflikti, ampak povezovanje ter pot v prijateljstvo in večjo blaginjo vseh, ki si to zaslužijo s svojim trudom in delom. Verjamem, da bodo ljudje v našem delovanju prepoznali logiko in končno začeli razmišljati, kako pomembno je, da smo prijatelji, da držimo skupaj in da se ve, kdo pije in kdo plača.

Žal danes ni tako. Politika nas izrablja za svoje interese in temu se bomo postavili po robu. Za nas so vsi politiki enaki in vsi so super, če bodo za nas ali za naše okolje kaj naredili. Vsako politično stranko bomo podprli, če bo za naše okolje prinesla kaj dobrega. Izpostavljali bomo pomembnost boljšega odnosa do okolja in se zanj zavzemali. Želimo si, da bi ljudje zaslužili več in da bi v Slovenijo privabili zdravo industrijo.

Pred leti so naši podjetniki vlagali svoj trud, energijo, osebno avtoriteto in ugled podjetij, ki jih vodijo, da bi ohranili delovna mesta in podjetja, tako v okviru naše države kot zunaj njenih meja. Trudili so se in uspeli v tem, da je Slovenija zaradi tega dela in poštenosti danes priznana v mednarodnem okolju in da nam zaupajo ljudje z vsega sveta.

Spoštovali smo vse standarde ohranjanja okolja in naše čudovite narave ter si prizadevali, da bi ljudje delali v zdravem okolju. Odzvali smo se na čistilne akcije in pomagali ekološkim projektom. Spoštovali smo sindikate, vedno smo bili dober partner za dialog z njimi in veliko tega smo tudi dosegli skupaj. Milijone našega zaslužka smo darovali pomoči potrebnim.

Pogled v prihodnost: kako vidite SBC čez tri, pet let?

Vidim ga kot velik in vpliven klub lastnikov najboljših podjetij, kjer bodo v ospredju člani.

Celoten intervju je objavljen v reviji SBC Podjetnik, izdaja oktober 2021.
Če bi želeli tiskan izvod revije, nam lahko pišete na info@sbc.si.

Foto: Barbara Reya 

Menite da je članek koristen?

Morda vas zanima še:

Člani SBC

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.