Izbrani nasveti Deli stran

»Energetska učinkovitost ni samo varčna žarnica …«

28. 06. 2021 - Avtor: Marko Vidrih (iz revije SBC Podjetnik, številka maj 2021)

»Energetska  učinkovitost ni samo  varčna žarnica …«

V praksi podjetja največkrat rešujejo izolirane težave, namesto da bi se upravljanja rabe energije lotila celovito.

Glavni koristi energetske učinkovitosti sta občutno znižanje stroškov in zmanjšanje vplivov na okolje, kar prispeva tudi k ugledu podjetij in organizacij v javnosti,« meni Vanja Tomažič, direktorica oddelka avtomatizacije in digitalizacije industrije ter infrastrukture v podjetju Metronik. Odgovorila je na nekaj ključnih vprašanj.

Kaj pomeni energetska učinkovitost za gospodarstvo in negospodarstvo?

»Energetska učinkovitost je pomembna iz dveh razlogov: 

  1. vse strožje regulative za varstvo okolja in
  2. optimizacije stroškov poslovanja.

Gre za celovit koncept, ki vključuje porabo vseh ključnih energentov ter vse deležnike v podjetjih in organizacijah, od vodstva do zaposlenih. Dosežemo jo s tako imenovanim energetskim menedžmentom, ki pomeni spremljanje, analiziranje in ukrepanje za optimalno porabo energije in energentov ter energetsko skladnost s predpisi in standardi.«

Kako energetsko učinkovitost dosežemo v praksi?

»Uvajanje energetskega menedžmenta poteka na dveh ravneh, poslovni in tehnični. V poslovnem smislu se morajo v podjetju najprej zavedati potrebe po številnih koristih in učinkovito upravljanje rabe energije opredeliti kot strateški cilj. To pomeni, da ima podporo vodstva in določenega odgovornega nosilca ali ekipo za uvedbo energetskega menedžmenta v prakso. 

Po tehnični plati pa se izboljšave začnejo z merjenjem porabe energentov, saj tistega, česar ne merimo, ne moremo upravljati. Ko imamo na voljo zanesljive podatke, jih sistematično analiziramo ter pridobimo podroben vpogled in boljše razumevanje porabe energije, na podlagi česar načrtujemo in izvajamo različne ukrepe.

Pri tem gre lahko za dokaj preproste rešitve, kot so ozaveščanje zaposlenih, ugašanje luči in zmanjšanje porabe vode, ali pa za zahtevnejše posege, ki so povezani z investicijami.« 

Kako pri tem svojim strankam pomagate v Metroniku?

»Ugotovili smo, da na tem področju primanjkuje kakovostnih in cenovno sprejemljivih rešitev za upravljanje energije, zato smo razvili svoj energetski informacijski sistem MePIS Energy. Gre za modularno platformo, ki je namenjena energetskemu menedžmentu v industriji in tudi v zgradbah, poleg tega pa podpira izvajanje standarda ISO 50001 ter omogoča celovito energetsko knjigovodstvo in poročanje. Primerna je za bolj ali manj zahtevne uporabnike in jo lahko uvajamo postopno v skladu s potrebami ter po potrebi nadgrajujemo.

Konkurenčnost rešitve zagotavljamo s stalnimi vlaganji v razvoj in nadgradnje – zadnje čase je tako eno vročih področij vpeljava algoritmov umetne inteligence za samodejne analize in prepoznavo področij za izboljšave ter razvoj ustreznih priporočil.«

Menite da je članek koristen?

Morda vas zanima še:

Člani SBC

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.