Izbrani nasveti Deli stran

Do svežega denarja z zeleno obveznico

13. 05. 2021

Do svežega denarja z zeleno obveznico

Do dodatnih finančnih virov lahko v podjetju pridete neposredno z izdajo zelene obveznice. Izdajo jo lahko za projekte, ki v središče postavljajo okolju prijazno delovanje. Pri zeleni obveznici kot sovlagatelj nastopa SID banka, ki pomaga pri postopku izdaje.

Podjetja lahko pri SID banki pridobijo financiranje zelenih projektov preko tako imenovane zelene obveznice. Ta zajema financiranje projektov na različnih področjih okolju prijaznega delovanja.

Nekaj primerov:
- obnovljiva energija,
- energetska učinkovitost,
- preprečevanje in nadzorovanje onesnaževanja,
- okoljsko trajnostno upravljanje živih naravnih virov in rabe zemljišč,
- čisti transport, trajnostnega upravljanja voda in odpadnih voda …

Zakaj izdati zeleno obveznico?

Izdaja je cenovno ugoden, inovativen vir financiranja. Z njo boste povečali razpršenost virov financiranja ter okrepili transparentnost in dolgoročen odnos z vlagatelji, kar je v kriznih časih prednost, poudarja Polona Hiti iz SID banke, ki kot nastopa kot sovlagatelj, podjetjem pa svetuje in pomaga pri postopku izdaje.

»Zelena obveznica je običajno nezavarovana oblika zadolžitve, s čimer podjetje doseže ugoden učinek na strukturo virov. Pomaga vam tudi povečati prepoznavnost podjetja v poslovnem in finančnem okolju, pa tudi – kar je prav tako pomembno – dosegati pozitiven medijski učinek iz naslova zelene komponente,« pojasnjuje Hitijeva.

Kakšna je vloga SID banke?

SID banke je sovlagatelj v zelene obveznice. Podjetjem je na voljo za pomoč pri postopku izdaje. Na kapitalskem trgu nastopa v dveh vlogah, kot izdajatelj in kot vlagatelj v zelene obveznice (primer Gen-I Sonce).

Pogoji financiranja

TI so odvisni od:
- bonitetne ocene podjetja,
- velikosti izdaje (minimalen obseg je 5 milijonov evrov),
- ročnosti financiranja,
- števila zainteresiranih vlagateljev (banke, skladi, zavarovalnice, tuji vlagatelji).

Če je projekt zanimiv za tako imenovane zelene vlagatelje, so lahko cenovni pogoji še dodatno ugodnejši.

Potek postopka

Ključne aktivnosti v postopku izdaje so naslednje:
- izbira organizatorja postopka izdaje,
- izbira klirinške hiše,
- priprava ustrezne dokumentacije in predstavitve za vlagatelje,
- trženjske aktivnosti (sestanki s potencialnimi vlagatelji),
- izdaja obveznice.

Dodatna možnost: uvrstitev na borzo ali drugo mesto trgovanja.

Kot pri posojilih tudi pri izdajah obveznic stroški (najem organizatorja, dokumentacija, trženjske aktivnosti, plačilo klirinške hiše, borze), ki jih je potrebno upoštevati v skupnem strošku zadolžitve.

In še: pri odločitvi obveznica ali kredit je za podjetja relevanten skupen strošek zadolžitve z obveznico v primerjavi s skupnim stroškom zadolžitve s kreditom. Pri tem je treba upoštevati zgornje prednosti obveznice, poudarjajo na SID banki.

O zeleni obveznici

Prvič je bila izdana 2018, rok zapadlosti je 2023. Kotira na Dunajski borzi. Gre za vračljiva sredstva v višini 75 milijonov evrov. Namenjena so projektom z zeleno komponento, za trajnostni razvoj. Kupon je 0,5 %, donosnost 0,532 %. O porabi se poroča vlagateljem, tudi tujim, teh je 54 %, medtem ko so ostali iz Slovenije.

 

Več informacij o zeleni obveznici je na voljo na tej povezavi.

Za podrobnejše informacije se lahko obrnete neposredno na SID banko:

telefon: +386 1 200 74 80
e-pošta: financiranje@sid.si

Lahko se obrnete tudi Polono Hiti – preko telefona: +386 1 2007 279 ali po e-pošti: polona.hiti@sid.si.

Nasvet je bil predstavljen v okviru SBC Webinarja, ki je 22. aprila 2021 potekal v organizaciji SBC, skupaj s SID – Slovensko izvozno in razvojno banko, d.d. Vabljeni k ogledu webinarja: 

 

Menite da je članek koristen?

Morda vas zanima še:

Člani SBC

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.